Je eigen website maken

Het is niet zonder reden dat het boek “Websites maken voor Dummies” een bestseller is geworden. Iedereen wilt tegenwoordig een eigen website hebben en om de kosten te drukken gaan we proberen dit klusje zelf te klaren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, of niet?

Websitemakers

Wanneer je de term “website maken” intypt in een zoekmachine dan word je overspoelt met aanbiedingen van websitemakers die beweren dat zij jouw de beste website kunnen aanbieden. Of ze het nu aanbieden tegen een spotprijs of gratis, het maken van websites is een blooming business geworden. En dit is ook niet verwonderlijk.

Wil je uitpakken met een website dan kan je de dag van vandaag niet meer afkomen met een povere website die je kan opstellen zonder HTML kennis. Je hebt dus echt wel nood aan een websitemaker of op zijn minst een template opgesteld door een websitemaker.

Gratis een website maken

Zoals ik eerder al had aangehaald kan je gratis zelf een website maken. Dit komt doordat de meeste websitebouwers een gratis programma aanbieden. Een soort proevertje met de eenvoudigste eigenschappen die een website kan hebben. Voor wie enkel een blog wilt onderhouden is dit ruim voldoende, maar voor wie een webshop op poten wil stellen is dit niet geschikt.

Beroep doen op een gratis website pakket heeft dus zijn voor-en nadelen.

Voordelen:
– Het is gratis
– Het is onmiddellijk beschikbaar
– Voldoende voor de lichte website gebruiker
– Vaak nog met een mooi design

Nadelen:
– Geen aangepast of persoonlijke lay-out
– Je hebt geen eigen domeinnaam
– Er is geen eigen e-mail aan verbonden
–┬á Sommige templates kunnen goedkoop of niet origineel overkomen
– Vaak worden er reclame boodschappen getoond op modellen die gratis zijn
– Het gebruik is niet geoptimaliseerd en kan dus tijdrovend zijn
– De website kan niet aangepast worden aan mobiele surfers (bijvoorbeeld op iPhone of iPad)

Een professionele website maken

Wie meer wilt dan enkel de basis eigenschappen en kiest voor een persoonlijke aanpak zal overgaan tot een betaalde dienst. Wanneer je deze stap neemt kan je al stellen dat je zal eindigen met een professionele website.

Dit wil zeggen dat de lay-out aangepast zal zijn aan jouw smaak of aan je logo en bedrijfsimago. De functies van je website zullen dusdanig aangepast worden om het gebruik ervan te bevorderen. Ook de mogelijkheden van je website zullen verbreed worden. Zo zal je kunnen kiezen om je website ook toegankelijk te maken voor mobiele surfers. Kortom, een professionele website zal ertoe bijdragen dat jouw website een bron van inkomsten kan worden.