Herstel in de bouwsector op z’n vroegst vanaf 2015

De malaise in de bouw houdt voorlopig aan. De komende twee jaar verdwijnen er nog eens 27.000 voltijdbanen, zo verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Slecht nieuws dus voor ieder bouwbedrijf dat de laatste jaren al zware klappen heeft gekend.

Nog eens tienduizenden banen weg in de bouw

Sinds het uitbreken van de crisis zijn er in de sector 50.000 banen verloren gegaan. De investeringen in de bouwsector zullen verder teruglopen. Pas in de jaren 2015 tot en met 2018 kan herstel optreden, met name in de woningbouw.

Nieuwbouw krijgt zwaarste klap

Het EIB berekende dat de bouwproductie dit jaar met 5 procent afneemt tot een voorlopig dieptepunt van 49,9 miljard euro, na een daling van 7 procent in 2012. De zwaarste klap zit in de nieuwbouw van woningen, met een totaal productieverlies van bijna 20 procent in 2012 en 2013.
Ten opzichte van andere Europese landen was de afgelopen vijf jaar de ontwikkeling van de Nederlandse woningbouw beroerd. In Europa ging het alleen slechter in Spanje, Ierland en Portugal. “In vergelijking met Duitsland, BelgiĆ« en Frankrijk is de terugval van de Nederlandse woningbouwinvesteringen zelfs uitzonderlijk groot te noemen.”, zegt een woordvoerder.

Faillissementen blijft stijgen

Het aantal faillissementen onder de bouwers steeg met 25 procent, terwijl het aantal banen daalde met 17.000 tot 355.000. In de eerste 9 maanden van 2012 daalde de bouwomzet met ruim 6 procent. In vergelijking met het topjaar 2008 komt de omzetdaling uit op ongeveer 15 procent.
Middelgrote bouwbedrijven kregen de zwaarste klappen met een omzetverlies van ongeveer 25 procent. De kleinere bouwbedrijfjes werden het minst hard getroffen door de crisis, met een omzetdaling van 2 procent.