Gastvrij, ruimtebesparend en zeer praktisch in gebruik. De slaapbank!

Tegenwoordig wordt ons een ruime keuze in meubelen geboden. Zo ook in bankstellen, en dan hebben we het specifiek over slaapbanken. Wat we tegenwoordig graag zien en belangrijk achten is niet enkel het design meer, maar ook de praktische bruikbaarheid hiervan. Onze drukke stadse levensstijl,  in combinatie met de beperkte leefruimte, heeft ons ertoe gedwongen zo praktisch mogelijk om te gaan met de ruimte die we beschikbaar hebben. Om die reden zien we graag designvolle meubels die zijn ontworpen met een praktisch doel. Wat past niet beter in dat plaatje dan een trendy slaapbank?

De slaapbank is in. En hij is in trek onder de jongere generatie bewoners van populaire maar tevens krappe stadswoningen.  Voor hen biedt een dergelijk bankstel de ideale uitkomst. Daarbij geldt dat een slaapbank zo lelijk nog niet is. Waar vroeger een slaapbank qua design maar ook qua comfort een stuk minder was, is de kwaliteit tegenwoordig op beide vlakken een stuk omhoog gegaan. De mogelijkheid voor een elegante slaapbank met zowel een comfortabele zit als een goede nachtrust maakt uiteraard een aantrekkelijke combinatie. De slaapbank is dan ook een gewilde meubel.

Naast zijn praktische bruikbaarheid speelt met name de prijs een belangrijke factor. Met een relatief  goedkoper prijskaartje is de slaapbank des te meer aantrekkelijk voor deze doelgroep. Zo kun je er al vanaf € 80 eentje aanschaffen. Vanzelfsprekend mag je dan niet de beste kwaliteit verwachten, maar goedkoop of duur: in beide gevallen even praktisch.

Hoewel een slaapbank in verschillende formaten te verkrijgen is, doet het niets af aan een normaal bankstel waar meerdere personen met gemak op kunnen zitten. Er zijn dan ook verschillende soorten slaapbanken. Denk maar aan uitschuifbare varianten waar een te verlengen gedeelte vanuit de onderkant kan worden uitgeschoven, of grotere banken waarvan de rugleuning slechts omlaag hoeft. In geval van uitschuiven bevindt zich meestal onder het verlengbare gedeelte een metalen frame met wieltjes waarbij een groot gedeelte naar buiten gerold kan worden. Zelfs grote hoekbanken voor in de woonkamer hebben een gedeelte die omgetoverd kan worden tot ‘hoekslaapbank’, wat voor sommige gezinnen ideaal is.

Als materiaal wordt voor de bekleding veelal gebruik gemaakt van (weef)stof. Voor velen kan dit wat comfortabeler zijn bij het slapen. Bekleding is echter ook verkrijgbaar in kunstleer of echt leer. In het laatste geval geldt natuurlijk dat de prijs hoger is. Het onderstel bestaat meestal uit stevig (grenen)hout. De zitting kan gevuld zijn met 3 mogelijke stoffen: polyurethaan, polyester  of polyetherschuim. Bij designbanken, met een speciaal ontwerp, is de mogelijkheid dat andere, kwalitatievere materialen vervaardigd zijn en daardoor de prijs een stuk hoger ligt.

De slaapbank is verkrijgbaar bij verschillende meubelwinkels/-centra zoals IKEA, Wehkamp en Otto, maar ook via vergelijkingswebsites. Online bestellen is dus mogelijk, maar wel belangrijk om te weten dat daarvoor een wachttijd van meerdere weken kan zijn. Tevens is het mogelijk om met goed zoeken tweedehands een nette slaapbank te bemachtigen.