Het verven van een houten huis

Beschik je toevallig over een houten huis(je) en wil je deze opknappen door het een verflaagje te geven?  Of misschien ben je wel van plan om zelf een huis van hout te bouwen en wil je deze daarna voorzien van een mooi kleurtje. In beide gevallen: lees vooral verder.

Moosefärg biedt de ideale verf en beits om je houten huis mee te kunnen behandelen. De verf is geschikt voor geschaafd, maar ook voor ruw bezaagd hout. Wanneer je een nieuw huis gaat verve, is het belangrijk om het hout even de tijd te geven om te ademen en zich te ‘settelen’. Een enkele keer doet de leverancier dit al, maar lang niet altijd. Wanneer je het huis nog in elkaar moet zetten, kun je het beste eerst de mes en groep schilderen. Dit voorkomt uitzet van de naden en krimp. Daarbij is schoonmaken van de ondergrond erg belangrijk om schimmels te voorkomen.

Het is ook mogelijk om een reeds beschilderd huis te behandelen met de verf van Moosefärg. Voorwaarde hiervoor is wel dat de ondergrond een goede voorbehandeling moet hebben gehad. Hiervoor moet je het houd goed schoonmaken met bijvoorbeeld een hogedruk waterspuit.

Het is ook verstandig om rekening te houden met de weersomstandigheden, hout kan namelijk gaan schimmelen wanneer het nat is. Om je huis te beschermen tegen schimmel, is het raadzaam om een schimmelwerende primer te gebruiken. Schilder hierna de eerste laag. Doe dit met verf welke verdund is met water. Op deze manier kom je goed tussen de kieren en gaten. Breng wanneer de eerste laag gedroogd is, de tweede laag aan. Ditmaal hoeft de verf niet verdund te zijn.

Het is verstandig om aan het einde van het seizoen, of na de winterperiode, het schilderwerk nog eens na te lopen. Het is namelijk zo dat erf zich behoorlijk in het oppervlak trekt. Hierdoor is het mogelijk dat niet alles even goed is geraakt. Wanneer dit het geval is, kun je hier nog eens overeen. Met de verf van Moosefärg is hier niets meer van te zien en levert dit een optimaal resultaat voor de komende jaren. Bij Moosefärg verkopen ze bijna alle soorten verf. Je kunt er bijvoorbeeld buitenbeits en matte verf kopen.