Een op de vijf mensen is hoog sensitief

Je wordt als hoog sensitief persoon, afgekort wordt dat HSP genoemd, geboren. Het is niet iets wat je kunt worden of opeens wordt. Je kunt een HSP test doen om te kijken of je HSP bent, maar dit betekent dan wel dat je al je hele leven hoog gevoelig bent. Eigenlijk komt hoog gevoeligheid heel veel voor. Een op de vijf mensen is hoog gevoelig. Ook bij dieren komt deze hoog gevoeligheid voor. Volgens onderzoek is een op de vijf dieren hoog sensitief. Deze dieren zijn namelijk waakzamer en voorzichtiger dan hun soort genoten zijn. Door dat deze dieren dus beter op letten en meer nadenken over de situatie, zorgen zij voor veiligheid binnen de groep. Ze kunnen namelijk niet alleen zich zelf op tijd in veiligheid brengen, maar ook de andere dieren in hun kudde op tijd waarschuwen. Voor de evolutie was het dus heel positief om een hoog gevoelig dier in de groep te hebben.

 

De hoog sensitiviteit is zoals eerder verteld dus aangeboren. Maar ondanks dat het dus uit de genen komt, heeft de omgeving nog steeds een zeer grote invloed op hoe de hoog gevoelige persoon zich gedraagt, zich voelt en hoe hij of zij functioneert in de samenleving. Op groeien in een negatieve en stress volle omgevingen heeft een negatieve invloed op het functioneren en het gevoel van hoog gevoelige personen. Ze zijn dan gevoeliger geworden voor stress en voor afgewezen worden. Maar wanneer het tegen over gestelde gebeurt, dus wanneer een hoog gevoelig persoon op groeit in een liefdevolle en vertrouwde omgeving kunnen deze mensen soms veel beter functioneren dan mensen die niet te maken hebben met hoog gevoeligheid.

 

Het kan wel voor ieder hoog gevoelig persoon helpen om een cursus hoog sensitiviteit te doen omdat dit helpt bij het maken van beslissingen in het dagelijks leven. Prikkels komen harder aan bij hoog gevoelige mensen en deze moeten dus ook allemaal verwerkt worden.