Andere dakbedekkingen

Alle daken zien er zowat zo goed als hetzelfde uit: ze lopen schuin af en zijn meestal bedekt met bruine, zwarte of rood- en oranjeachtige dakpannen. In het straatbeeld zorgt dat wel voor evenwicht, want vaak hebben hele rijen huizen dezelfde of ongeveer dezelfde daken en blijven ze in het kleurenpalet. Veel mensen vinden dat helemaal oke, het is natuurlijk ook niet heel erg belangrijk hoe je dak eruit ziet. Maar er zijn ook mensen die iets originelers willen of architecten die een specifiek ontwerp willen maken. In deze gevallen zijn er gelukkig nog andere opties om je huis niet het zoveelste zelfde huis in de rij te maken. Met deze andere dakbedekkingen kan je een verschil maken en je huis er laten uitspringen.

Zo kan er gekozen worden voor een rieten dakbedekking. Een rieten dak kan een huis een erg autenthieke geven, ook geeft het huizen een uniek karakter. Dat geldt voor oudere huizen, villa’s en chalets, maar zeker ook voor nieuwbouwprojecten. Rieten daken winnen weer in populairheid. Architecten verwerken ze in hun ontwerp of een pannendak kan vervangen worden door een rieten dakbedekking. Wil je zelf een rieten dak? Neem een kijkje bij een rietdekkersbedrijf Zuid-Holland.

Wat ook kan, is een plat dak plaatsen. Daar wordt vooral vaak voor gekozen bij hogere gebouwen, maar het kan ook voor gewone huizen. Het voordeel aan een plat dak is dat er daardoor meer ruimte is in huis aangezien er geen schuine wanden zijn op de bovendste verdieping. Met een plat dak is het daarbij ook mogelijk om een dakterras aan te leggen. Je hebt er wel een bouwvergunning voor nodig, maar zo’n dakterras is zeker leuk om buiten te zitten als je geen echte tuin hebt. Bovendien is een plat dak ook ideaal als een huis later eventueel nog uitgebouwd zou moeten worden.