Hoe kan je een back-up nemen van uw computer?

Ik krijg heel vaak mensen over de vloer die geen idee hebben van hoe men precies een back-up moet nemen van hun gegevens. In dit artikel probeer ik hiermee voor eens en voor altijd een eenduidig antwoord op te geven.

Een eerste punt dat ik absoluut wens te vermelden dat het maken van een back-up echt niet ingewikkeld is, en dat de belangrijkheid ervan heel hard onderschat wordt. Indien je na het lezen wenst over te gaan tot het aanschaffen van een back-up systeem, dit kan gaan van een memory stick, over een externe harde schijf of u wenst over te gaan tot het opzetten van een NAS (Network Attached Storage), verwijs ik u hiervoor heel graag door naar een ervaren computer hersteller.

back-up

Een tweede punt dat ik zeker wens aan te halen in dit korte artikel is, dat je absoluut geen nood hebt aan een soort van back-up software die je dan moet laten draaien om zogezegd een back-up te maken. Indien je gewoon bent met Windows te werken, volstaat het in principe om uw gegevens, zijnde uw foto’s, documenten, eventueel een automatische back-up van uw email programma over te zetten op een externe harde schijf of een memory stick.

Veel meer dan een externe harde schijf of een memorystick heb je in principe niet nodig om een degelijke back-up te kunnen maken van uw computer, en meerbepaald uw documenten. Uw software kan je steeds opnieuw herinstalleren, en, uw computer heeft er nog deugd van, om af en toe eens voorzien te worden van een verse installatie.

Dus het maken van een degelijke back-up houdt eigenlijk in mijn ogen niets meer in dan het maken van een kopie van uw bestanden, zijnde uw foto’s, tekstbestanden, filmpjes, muziek. Dit kan je heel eenvoudig over zetten op een externe drager of eventueel via een cloud opslag systeem uploaden.

Indien je, na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over het maken van een back-up, verwijs ik u heel graag door naar een ervaren computer hersteller.