De bijtkracht is groot

Tanden zijn een van de meest belangrijke onderdelen in ons lichaam, toch zijn het kleine onderdelen van het lichaam, en dus ook best kwetsbaar. Ook al hebben we als mensen een gemiddelde bijtkracht van 80-110 kilo per vierkante centimeter. Dat is aardig veel en had je waarschijnlijk ook niet gedacht. Toch is het niks vergeleken met het dier met de meeste bijtkracht per vierkante centimeter dat levend is, de krokodil met een bijtkracht van 1350 kilo per vierkante centimeter. In vergelijking daarmee zijn onze tanden niet zo heel erg veel waard.

Toch kunnen we lastig zonder tanden, en zouden ons eten dus ook niet tot nauwelijks kunnen verwerken. Er zal dan een kunstgebit aangemeten moeten worden of al het eten moet vloeibaar worden verwerkt en worden gegeten. Dit is echter niet echt de meest smaakvolle optie.

Het is zo dat we worden geboren met melktanden die naar verloop van tijd worden ingewisseld voor het vaste gebit dat eigenlijk de rest van ons leven mee gaat. Omdat de wisseling van het melkgebit naar het vaste gebit niet in een keer gelijkmatig verloopt zal het zo zijn dat het vaste gebit eigenlijk alle ruimte heeft om omhoog te groeien. Het gevolg hiervan is dat de tanden scheef kunnen gaan staan. Het is daarbij toch het belang dat de tanden en kiezen recht staan om goed het eten te kunnen vermalen. Mocht het zo zijn dat er te weinig ruimte in de mond is ontstaan waardoor andere tanden niet meer door kunnen komen of die andere tanden verdringen, bestaat de optie er dat de tand trekken moet worden. Is het trekken van de tand niet van belang, dan kan het vaak met een simpele beugel worden opgelost. Een beugel volwassene kan vaak al bij de tandarts worden gezet maar het is ook mogelijk om hiervoor naar de orthodontist te gaan.