Milieuvriendelijke hydraulische aandrijftechniek

Hydraulische aandrijftechniek staat nog niet bekend als de meest milieuvriendelijke manier van aandrijven. Bij deze manier van aandrijven wordt gebruik gemaakt van een hydraulische vloeistof om systemen aan te drijven. Een hydraulisch systeem werkt met een pomp. Deze zet het aandrijfvermogen om in hydraulisch vermogen. Dit wordt door cilinders of motoren omgezet in kracht en/of snelheid. Dit proces kan plaatsvinden dankzij hydraulische vloeistoffen, zoals olie. Wanneer deze olie gaat lekken, kan dit zeer schadelijk zijn voor het milieu.

Reputatie van hydraulische aandrijftechniek

In de industrie is men over het algemeen zeer positief over hydraulische aandrijftechniek. Het staat bekend om het grote vermogen. Ook hoeven de machines niet groot te zijn om toch een aardig vermogen te kunnen leveren. Daarnaast is de plaatsing van motoren en cilinders zeer gemakkelijk. Maar natuurlijk zijn er ook, zoals bij iedere techniek, nadelen verbonden aan hydraulische aandrijftechniek. Er is een kans dat de olie lekt en op die manier de bodem verontreinigt. Dit is zeer slecht voor het milieu. Daarom wordt deze manier van aandrijven door velen gezien als een milieuonvriendelijke manier van aandrijven.

Veranderingen in de hydraulische aandrijftechniek

Steeds meer bedrijven bekommeren zich om het milieu, zo ook bedrijven die zich bezighouden met hydrauliek. Zij willen graag het risico op bodemvervuiling verkleinen, zodat het milieu niet lijdt onder hun systemen. Daarom is in de afgelopen tijd een nieuw type hydraulische olie ontwikkeld: bio-hydraulische olie. Deze is gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Daardoor is deze olie, in tegenstelling tot de oude hydraulische olie, biologisch afbreekbaar. Hierdoor is hydraulische aandrijftechniek niet langer schadelijk voor het milieu.