Takenpakket van een financieel administratief medewerker

Een financieel administratief medewerker richt zich met name op het assisteren van de administrateur of de boekhouder bij het onderhouden van één of meerdere administraties. Taken die hierbij horen zijn het voorbereiden van betalingen, het bijhouden van de crediteuren en debiteuren en het bieden van ondersteuning aan de boekhouder of administrateur. Ook moet een financieel administratief medewerker vaak het kasboek inboeken en moeten de binnenkomende en uitgaande facturen gecontroleerd en verwerkt worden.

Naast dat er regelmatig contact is met de boekhouder en/of administrateur moet er ook vaak overlegd worden met andere collega’s op de financiële afdeling, de verkoopafdeling en afdeling inkoop. Het is niet voor iedereen weggelegd om dit beroep te beoefenen, er moet namelijk wel beschikt worden over een aantal competenties. En je moet er natuurlijk affiniteit mee hebben. Ten eerste moet er een opleiding in de richting van financiële administratie zijn afgerond, dit is een vereiste. Daarnaast moet je zeer secuur zijn. Een minuscuul foutje met bijvoorbeeld een omgedraaid cijfer kan al grote gevolgen hebben. Verder moet je sociaal en communicatief onderlegd zijn, je komt namelijk regelmatig in contact met collega’s en klanten. Tot slot moet je graag willen leren, dit maakt het werk een stuk leuker.

Als je een dergelijke opleiding hebt afgerond kun je veel kanten op. Elk bedrijf heeft wel een financieel medewerker nodig, dus in bijna elke sector kan je terecht. Je zal voornamelijk op de verkoopafdeling, inkoopafdeling en financiële afdeling werken. Daar moet toch het meeste cijferwerk gedaan worden. Ook kun je gaan werken bij een bureau dat zich specialiseert in boekhouding of salarisverwerking. Dit zijn bedrijven die de volledige administratie van andere bedrijven uit handen nemen, zoals cbbs.nl. Het is dus maar net wat je leuker vindt, werken bij een bedrijf of werken in een team met financiële specialisten.