Waarom bij een conflict kiezen voor mediation?

MediatorsMediation heeft diverse voordelen. Bij mediation bespaar je niet alleen veel geld, maar ook tijd. Procederen bij een rechtbank kost nu eenmaal veel tijd en bij bepaalde conflicten kunnen er vele jaren overheen gaan alvorens er een oplossing is. Bij juridische conflicten zijn er vaak ook twee advocaten en dat brengt veel kosten met zich mee, voor beide partijen. Bij mediation worden de kosten gedeeld en meestal zijn een drie tot viertal sessies van anderhalf tot tweeënhalf uur voldoende.

Een ander voordeel van mediation is dat er geen verliezers zijn. Wanneer je de gang naar de rechter maakt zal er altijd sprake zijn van een winnaar of van een verliezer. Dat is niet altijd bevredigend, zelfs niet voor de winnende partij, want vaak wil dat zeggen dat de relatie met de andere partij voorbij is of ernstig onder druk komt te staan.

Bij een conflict kun je het best kiezen voor een bemiddelaar en de gang naar de rechter mijden. Ook rechter verwijzen sommige strijdende partijen door naar een mediator. Rechter moeten natuurlijk wel kunnen inschatten of een bepaalde zaak geschikt is voor conflictbemiddeling. Bovendien moeten alle partijen bereid zijn om deel te nemen aan de mediation. Als één partij niet bereid is om deel te nemen aan de mediation, zal de mediation van de baan zijn.

Bij mediation is het belangrijk om niet alleen naar het eigen belang te kijken, maar ook naar het belang van andere partijen. Zaken door vooral worden doorverwezen naar mediators zijn echtscheidingen, burenruzies of familieruzies.