Pelletkachel voor ultiem verwarmen

Pelletkachels zijn een nog vrij onbekend iets. Toch zien we dat pellet kachels een ware opmars aan het beleven zijn in Nederland maar bij onder zuiderburen in België. Wat is nou eigenlijk een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit pellets, dit zijn kleine geperste houtkorrels waarvan 1,8 kilogram gelijk is aan 1 m3 aardgas. In de kachel bevindt zich een voorraadvat waar 15 kilogram of meer, afhankelijk van het type, in opgeslagen kan worden. Vanuit dit voorraadvat worden de pellets door middel van een vijzel in de brander geworpen.

Pellet kachels hebben in tegenstelling tot een houtkachel stroom nodig om te kunnen functioneren. Er moet dus altijd rekening worden gehouden met een stopcontact in de buurt van de kachel. Pellet kachels werken niet zonder stroomaansluiting. Er hoeven geen speciale groepen aangemaakt te worden, een standaard stopcontact is namelijk al voldoende maar deze moet wel juist zijn aangesloten en voorzien zijn van een aarding.

Pelletkachels hebben een zeer hoog rendement. Dit komt doordat de convectiekamer vol in de verbranding en rookgassen zit. Door geforceerde verbranding wordt er een rendement behaald van 90 procent. Tevens is de brandstof vele malen goedkoper dan gas. De ingebouwde techniek zorgt ervoor dat er een optimale verbranding plaatsvindt en daarbij een zeer hoog rendement behaald wordt. Hierdoor kan uw woning of bedrijfspand op een milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd worden.

Een pellet is een ander woord voor korrel. Van buitenaf lijkt de pelletkachel een beetje op een houtkachel. Dit komt door het glas aan de voorzijde waardoor de vlammen te zien zijn. Van binnen is de kachel heel anders. Hij maakt gebruik van moderne technieken. Zo heeft het onder andere een eigen “moederbord”. Dit systeem regelt de gehele kachel, waardoor de pelletkachel een ideale en schone verbranding heeft.

Een pelletkachel is een  duurzame verwarmingsoplossing in plaats van bijvoorbeeld een CV ketel. Ook heeft een kachel met pellets meer rendement dan een houtkachel. Een houtkachel verbrandt pellets met een rendement van 80 tot 95%. Een pelletkachel zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot van ca. 90%.

De laatste jaren zijn er weer flinke prijsstijgingen van gas geweest. De verwachtingen zijn dat gas de komende tijd nog meer zal gaan stijgen. Wanneer u op pellets stookt heeft u niets met deze prijsstijgingen te maken. Ook zijn de prijzen voor de pellets al jaren zeer constant en niet duur. U kunt houtpellets zelfs bij een bouwmarkt bij u in de buurt kopen.