Verschillende sauna’s

Een sauna is een verwarmde ruimte die bedoeld is om in te zweten en op die manier te laten ontspannen. Naast het ontspannende gedeelte worden sauna’s ook gebruikt voor therapeutische doeleinden. De sauna bestaat al honderden jaren en in die tijd zijn er vele soorten sauna’s ontstaan. De verschillende soorten sauna’s lichten wij in dit artikel voor je toe.

Verschillende sauna’s: De smoke sauna

Sauna’s komen oorspronkelijk uit Finland. De meest traditionele sauna is de smoke sauna, ook wel de Finse sauna genoemd. Deze sauna bevat een stapel stenen en heeft geen schoorsteen. De stenen worden door een vuur opgewarmd en de stenen houden de warmte vast. Doordat er water over de stenen wordt uitgegoten kan er stoom gemaakt worden. De stoom is niet zo heet als de hete lucht, maar stimuleert wel zweten wel goed.

Verschillende sauna’s: De heat-storage sauna

Een moderne variant van de smoke sauna is de heat-storage sauna. Deze sauna heeft een paar aanpassingen op de traditionele sauna. Zo heeft de heat-storage een open haard, die de hoeveelheid stoom kan verminderen. Daarnaast bevat het een overdekt stenen compartiment die de warmte opslaat. De warmtebron kan ook elektrisch zijn, in plaats van vuur. Deze sauna’s zijn over het algemeen heter dan Finse sauna’s.

Verschillende sauna’s: De infrarood cabine

Een van de nieuwste soorten sauna’s is de infrarood sauna. Deze sauna verwarmt niet de lucht, maar direct je lichaam. Het werkt hetzelfde als zonlicht, maar dan zonder de gevaren van UV-straling. Veel mensen geloven dat de infrarood sauna meer voordelen voor gezondheid biedt dan de traditionele sauna. Daarnaast zijn veel mensen in staat om langer in de infrarood sauna te blijven zitten. Daardoor zweten ze meer en worden meer gifstoffen uit het lichaam onttrokken.