Het WK voetbal in Brazilië: duurzamer dan ooit!

Dit jaar was het weer tijd voor het WK voetbal. Dit jaar mochten we met zijn allen massaal naar Brazilië! Hoewel de oranje kampen er nu kleurrijk oranje kleuren, verliep de voorbereiding van dit spektakel niet helemaal vlekkeloos. In het nieuws hoorde we het ene bericht na het andere. Bouwvakkers die staakten, vliegvelden die plat lagen boze burgers. Even werd zelfs gedacht dat het project niet op tijd af zou zijn voor de eerste wedstrijd! De bevolking is van mening dat de regering teveel hooi op de vork heeft genomen en de lat veel te hoog heeft gelegd. De regering heeft miljarden neergelegd om de bouw van de stadiums te financieren. En dat steekt natuurlijk bij de arme bevolking. In de buitenwijken vind je armoede, immense sloppenwijken en veel geweld.

Duurzame oplossingen

Toch heeft Brazilië het voor elkaar gekregen om de duurzaamste stadiums ter wereld te bouwen. Al heeft de snelle afgeraffelde bouw van deze projecten voor gevaarlijke situaties gezorgd, met dodelijke ongevallen tot gevolg. In totaal zijn er 12 stadiums gebouwd. Al deze stadiums zijn super duurzaam en hyper modern! Zo modern, dat ze zelfs verschillende certificaten ontvangen hebben. Als voorbeeld neem ik het Arena Fonta Nova stadion. Dit stadion weegt 45 kilo per m2, en is optimaal benut. Zo is het dak zo gebouwd dat de luchtstroom optimaal is en als natuurlijke airco gebruikt kan worden. Ook is het dak voorzien van zonnepanelen.